Warning: Creating default object from empty value in /var/www/lev1sundtliv.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Vil du også gerne have styr på dit rod? - Mindyourlife

Rod omkring mig, giver mig rod i hovedet

 

Hvis du – ligesom mig – er et af de mennesker der har svært ved at rumme rod, også selvom det er bag skabsdørene og i skufferne – så læs med her. For jeg vil i denne blog lære dig en af de nemmeste metoder til at få styr på dit rod.

Stor eller lille skala

Du kan sagtens give dit hjem den helt store tur, men det kan for mange – inklusiv mig selv – være en smule uoverskueligt. Derfor plejer jeg at starte småt. Jeg udvælger en skuffe eller et skab som trænger, på den måde er opgaven en smule mere overskuelig. Senere når ”det værste” er ordnet er det nemmere at gå op i stor skala – men det skal jeg nok komme tilbage til.

Styr på dit rod

De 3 kasser

Du skal finde 3 kasser – flyttekasser, vasketøjskurve, eller de store plastikkasser fra ikea – brug hvad du har, men det er vigtigt, at du faktisk putter tingene i noget. Kasserne får nu hver deres overskrift:

  • På kasse nummer 1 skriver du: Give væk (meget godt i denne forbrugssamfund – og her op til jul?)
  • På kasse nummer 2 skriver du: Sælge (det der er noget værd, men som du ikke har brug for mere)
  • På kasse nummer 3 skriver du: Smide ud

Og så er det bare at gå i gang.

Start med at tømme skuffen eller skabet HELT (også en mulighed for at få gjort rent her 😲). Inddel eventuelt tingene i kategorier på gulvet eller bordet – og så er det tid til at sortere. De ting du vil beholde kan komme tilbage i skuffen eller skabet, og det du ikke vil beholde, sorterer du i de 3 kasser.

Oprydningen bliver overskuelig

Du har nu et nemt overblik over tingene du ikke skal beholde, og også hvad der skal ske med dem. Det der skal smides ud, får du smidt ud, og de andre kasser skal have lidt mere opmærksomhed. Det gode ved disse to kasser er at du – hvis de ikke bliver fyldt helt – kan lade dem stå på loftet, til du skal rydde op det næste sted. Du kan når de er fyldte få kassen til genbrug leveret dertil, og tingene i den anden kasse, kan du få taget billeder af og puttet til salg på nettet.

Næste skridt

Næste skridt er til for dem som virkelig vil i bund i det de har – leve mere minimalistisk. Dette skridt er inspireret af japanske Marie Kondo. Hun har skrevet en bog der hedder ”The life-changing magic of tidying up – the japanese art of decluttering and organizing”.

Marie Kondo har, ifølge hendes mange læsere, knækket koden til, hvordan man bliver af med sit rod én gang for alle. Hendes metode hedder KonMari, og handler helt grundlæggende om, at ændre sin tankegang, sine vaner og sin livsstil, og dermed få bugt med sit rod.

declutter

KonMari – kort fortalt

En meget kort gennemgang af, hvad metoden går ud på får du herunder, men ellers vil jeg anbefale at du selv læser bogen. Dog vil jeg anbefale, at du læser den på engelsk, da den danske version ikke er den bedste.  Bogen kan købes hos saxo gennem dette link: https://www.saxo.com/dk

Marie Kondos metode er bygget op om 5 basale regler så at sige.

Regel 1

Regel 1 handler om at rydde ALT op på en gang. Min metode ryder jo kun lidt op i tingene, et overfladist bestik af tingene du har, men den går jo ikke i dybden. Kondo mener faktisk, at du bør starte med et decideret oprydningsmaraton.

Regel 2

Regel 2 handler om at smide ud – og hvis du allerede har været i gang med min metode er du jo startet på denne regel. Marie Kondo mener, at man gemmer på for mange ting, at man fylder sit hjem op med ting man ikke bruger. Hun mener, at man i stedet bør spørge sig selv om man faktisk har brug for de ting, man gemmer på. Hun mener man skal stille og selv det helt basale spørgsmål: Giver denne ting mig glæde?

Regel 3

Regel 3 handler om at rydde op efter kategori. Det vil sige at du bør tage HELE kategorien på en gang.  Fx alle bøgerne i HELE huset eller ALT børnetøjet – også det på loftet til næste årstid. Hun mener DET HELE PÅ EN GANG!

Regel 4

Regel 4 handler om at opbevare tingene på den rigtige måde. Det handler om, at du skal finde en fast plads til alt, du ejer – også de små ting som nøgler, batterier og andre småting. Opbevar gerne tingene inden for samme kategori det samme sted eller i nærheden af hinanden, og opbevar gerne dine ting vertikalt og ikke horisontalt.

Regel 5

Regel 5 handler om, at du skal sætte pris på dine ting. Pak dem ordentlig ned og vær taknemmelig for dem. Marie Kondo fortæller sine ting, at hun sætter pris på dem, og hun mener, at man ved at takke sine ting og vise dem omsorg så vil tingene gengælde denne omsorg.

Hvis du gerne vil have mere inspiration kan de se fantastiske videoer med Marie Kondo på YouTube. Her er et par link til dem jeg syntes er gode:

How to clean your room – KonMari

How to fold clothes

Cleaning up KonMari

Håber du kan bruge nogle af disse fif – god oprydning

Hilsen Louise

lev1sundtliv.dk

About lev1sundtliv.dk